فهرست مطالب
تامین مالی پروژه چیست؟
بعضیاوقات پروژهها نیاز به تأمین مالی دارند. گاهی نیز ممکن است که از شروع کار، به منبع مالی نیاز داشته باشند. در روشهای تأمین مالی، روابط قراردادی تأمینکننده مالی با نهادهای مربوط مانند دستگاه اجرایی، وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی، بانک عامل، سرمایهگذار و پیمانکار، تعیین میگردند و منابع مالی موردنیاز برای کسبوکار، مشخص میشود. طی سالهای اخیر فاینانس یا تأمین منابع مالی و اعتباری (بهویژه فاینانس پروژه) به یک روش و الگوی مهم جذب منابع پولی و سرمایهگذاری برای فعالیتهای اقتصادی مؤسسات بازرگانی داخلی (نظیر وزارتخانهها و شرکتهای دولتی) و بینالمللی تبدیلشده است.
تأمین مالی پروژه (Project Finance) را میتوان بهعنوان یکی از ساختارهای تأمین مالی معرفی نمود و باید توجه داشت که تأمین مالی تنها به تأمین مالی پروژه محدود نمیشود و ساختارهای گوناگون و متنوع دیگری نیز در تأمین مالی وجود دارد. بعضی از این ساختارها عبارتاند از:
الف- بدهی تضمینشده (Secured debt)
ب- بدهی فرعی (Subsidiary debt)
پ- اجاره (Lease)
ت- سرمایهگذاریهای مشترک (Joint ventures)
ث- اوراق بهادار با پشتوانه دارایی (ABS)
ج- صندوقهای سرمایهگذاری املاک و مستغلات (REITS)
چ- تملک اهرمی
ح- توسعه املاک تجاری (Commercial real estate development)
خ- شرکتهای هلدینگ پروژه (Project Holding Companies)
شرکتهای سرمایهگذاری کوچک:
شرکتهای سرمایهگذاری کوچک مجوز و برنامهای برای تأمین مالی سرمایه پروژههای کوچک دارند. بااینحال برای دریافت این هزینه باید با دیگر شرکتها رقابت کرد.
سرمایهگذاران فرشته:
سرمایهگذاران فرشته میتوانند تأمین مالی ثانویه را به شرکتها ارائه دهند. آنها افراد یا گروههای ثروتمند هستند که به دنبال بازدهی بالای سرمایهگذاری هستند و در مورد کسبوکارهایی که در آن سرمایهگذاری میکنند بسیار دقیق هستند.
حق امتیاز مالی:
این روش بیشتر برای فروش محصولات مورداستفاده قرار میگیرد. این روش دارای مزایای بیشماری برای کسبوکارهای کوچک به شمار میرود و باعث حفظ ارزش سهام و انگیزهی آنها در جهت موفقیت میشود.
خدمات قسطا:
قسطا یکی از معدود سایتهایی است که به کارآفرینان با پرداخت وام کمک میکند تا بتوانند هزینههای مالی پروژههای خود را تأمین کنند. برای دریافت این تسهیلات کافی است در این سایت ثبتنام کرده و پس از ثبتنام، مدارک موردنیاز را بارگذاری میکنید و مبلغ موردنیازتان را اعلام میکنید سپس همکاران نسبت به تائید مدارک و اعتبارسنجی شما اقدام کنند. بعد از اعتبارسنجی باید پیشپرداخت را واریز کنید و بعدازآن قسطاکارت را تحویل میگیرید. حداکثر اعتبار قسطاکارت ۲۰ میلیون تومان هست که با توجه به اعتبارسنجی، قسطاکارت شما شارژ میشود.
قرارداد تأمین مالی پروژه چیست؟
قرارداد فاینانس یکی از روشهای متداول تأمین مالی برای اجرای پروژهها است که امکان استفاده از منابع داخلی و یا دریافت و استفاده از وام ارزی را فراهم میکند.
این قرارداد از ۹ ماده تشکیلشده است:
ماده اول- مشخصات طرفین قرارداد
ماده دوم- موضوع قرارداد
ماده سوم- مدت قرارداد
ماده چهارم- حقالزحمه کارگزار و نحوه پرداخت
ماده پنجم- تعهدات کارگزار
ماده ششم- تعهدات طرف دوم
ماده هفتم- تضمین قرارداد
ماده هشتم- حل اختلاف
ماده نهم- فورس ماژور
در خصوص قراردادهای فاینانس مزایای بسیار زیادی وجود دارد که میتوان شامل طرفین این قرارداد بشود که در این قسمت به برخی از آن اشاره میکنیم:
- ورود منابع مالی خارجی برای انجام پروژههای مختلف دولتی بدون برهم خوردن نقش حاکمیت دولتی
- کم بودن ریسک سرمایهگذاری و ارائه وام
- امکان شناخت کامل پروژه سرمایهگذاری شده و نحوه اجرای آن
- داشتن کنترل متمرکز فنی و مالی بسیار در خصوص پروژهها
- مطابقت داشتن استفاده از این روش در نظام فنی و اجرایی کشور
- پرداخت هزینههای پروژههای اجرایی در زمان تعیینشده
- توسعه بازار سرمایه
تأمین مالی پروژههای شهری
امروزه تأمین مالی یکی از مسائل مهم در توفیق و نتیجهگیری پروژههای اقتصاد شهری است. توسعه فعالیتهای اقتصادی در مناطق مختلف شهری، منجر به کمبود منابع سرمایهگذاری شده است زیرا ضرورت مطالعه دقیق در اختصاص منابع مالی به طرحها و پروژههای مختلف شهری را بیشازپیش نمایان ساخته است. از اینسو بررسی روشها و مدلهای سرمایهگذاری در طرحها و پروژههای مختلف شهری اجراشده در تمام نقاط دنیا میتواند تا حد زیادی در تأمین مالی پروژههای شهری کشور مفید باشد.
گسترش دامنه فعالیتهای مدیریت شهری و تشدید مشکلات ناشی از افزایش جمعیت شهرنشین مانند حاشیهنشینی، بیکاری، کمبود مسکن، آلودگیها و … بر اهمیت تأمین منابع مالی مدیریت شهری میافزاید.
شناخت نقاط قوت و ضعف دستگاههای درآمدی شهرداریها، میتواند موانع و فشارهای موجود بر مدیریت شهری را کاسته و باعث بهبود عملکرد مدیران شهری شود.
تأمین مالی پروژههای ساختمانی
تأمین مالی پروژه ساختمانی، تأثیر انکارناپذیری بر پیشرفت و نحوه مدیریت آن دارد. با درنظرگرفتن شیوه و روشهای نوین تأمین مالی نظیر فاینانس، یوزانس و …، تأثیر عمدتاً منفی این نوع تأمین مالی را درروند پروژه و مسائل حاکمیتی آن و همچنین نفوذ آن را در ارتباطات گوناگون پروژهها میتوان شاهد بود.
تأمین مالی پروژه عمرانی
پروژههای عمرانی در هر کشوری، زیرساختها و آبادانی آن کشور را تشکیل میدهند. در اجرای این پروژهها تأمین منابع مالی موضوعی مهم و اولیه است. بـا توجـه بـه کمبـود تأسیسات و زیرساختهای زیر بنایی در کشور و کمبود منابع سرمایهای، سرمایه از نقش غیرقابلانکاری در این میان برخوردار است.
یک شرکت عمرانی که مایل به مشارکت در اجرای پروژههای بزرگ است بـا عنایـت بـه کمبـود سرمایه خود و میل به مشارکت با دیگر طرفهای قطعاً باید اطلاعات دقیقی از روشهای تأمین مالی و مسائل مختلفی که در ارتباط با این موضوع مطرح است را داشته باشد، تـا بتوانـد بـا حفـظ حقوق طرفین کار و امور مربوطه را بهدرستی به انجام برساند. فرآیند تأمین مالی جهت سرمایهگذاری در پروژههای زیربنـایی عمرانـی دارای ویژگیها، پیچیـدگی و چالشهای خاص خود است. تأمین منابع مالی عمرانی به دو روش داخلی و خارجی انجام میشود.