فهرست مطالب
پذیرش شرکت ها در فرابورس
عرضه سهام شرکتها در فرابورس، یک اتفاق مثبت برای بازار سرمایه و سهامداران تلقی میشود. پذیرش شرکت در فرابورس، معافیت مالیاتی ۵ و ۱۰ درصدی را برای آنها در بردارد. شفافیت مالی، انتشار گزارشها در سایت کدال و…، باعث امنیت و اعتماد بیشتر سهامداران میشود. هر نوع سرمایهگذاری که عموم در آن شرکت کنند، رونق بازار سرمایه را در پی دارد. شرکتها برای استفاده از این امتیاز و انتشار سهام در بازار سرمایه، باید شرایط خاصی را ایجاد کنند.
شرایط پذیرش شرکتهای جدید در فرابورس را نمیتوان بهصورت یک سری قوانین واحد بررسی کرد، چراکه فرابورس ایران از 7 بازار تشکیلشده است. هر بازار کارکردی جداگانه دارد، قوانین مخصوص به خود را شامل میشود و اگرچه گاهی تشابهاتی در قوانین وجود دارد، اما بههرحال برای اخذ پذیرش، حتماً باید شرایط مربوط به بازار هدف فراهم باشد.
انواع ابزار های فرابورس
فرابورس ایران با توجه به تنوع و گستردگی که دارد، امکان ورود شرکتهای کوچک به بازار سرمایه را فراهم کرده است. این امکان تأثیر زیادی در رشد شرکت، گردش پول و رونق اقتصادی دارد. از طرفی سرمایهگذار کارمزد کمتری را برای سرمایهگذاری در فرابورس پرداخت میکند. (نسبت به بورس)
انواع بازارهای فرابورس به شرح زیر هستند:
- بازار اول فرابورس
- بازار دوم فرابورس
- بازار سوم فرابورس (بازار عرضه)
- بازار شرکتهای کوچک و متوسط (SME) فرابورس
- بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس
- بازار پایه فرابورس (زرد- قرمز- نارنجی)
- بازار ابزار مشتقِ فرابورس
پذیرش شرکتهای جدید در فرابورس
بیشترین معاملات فرابورس، مربوط به بازارهای پایه، اول، دوم و SME است. بنابراین شرایط پذیرش شرکتهای جدید در فرابورس را برای این چهار بازار در جدول زیر بررسی میکنیم.
مزایای پذیرش در فرابورس
مواردی همچون امکان تأمین مالی آسان و ارزان جهت رشد و توسعه شرکتها، افزایش کارایی و اثربخشی فعالیت شرکت، افزایش نقد شوندگی سهام، برخورداری از معافیت مالیات عملکرد تا 10 درصد، معرفی شرکت به جامعه و افزایش اعتبار شرکت، کشف بازاری قیمت سهام و امکان به ثبت رساندن سهام جهت اخذ تسهیلات بهعنوان مزایای پذیرش شرکتها در فرابورس ایران به شمار میروند.
آیا شرکتهای تازه تأسیس امکان پذیرش در فرابورس را دارند؟
در بازار SMEs این امکان برای شرکتهای سهامی عام وجود دارد. اما در بازار دوم، شرکتهای سهامی عام میتوانند باگذشت یک سال از تأسیس، اقدام به ارائه درخواست پذیرش کنند. لازم به ذکر است که شرکتهای سهامی خاص با توجه به نیاز به گذشت حداقل 2 سال از تأسیس جهت تبدیل به سهامی عام، امکان پذیرش در زمان مذکور را ندارند.
پذیرش در فرابورس چه مزایایی برای شرکتها به همراه دارد؟
مواردی همچون امکان تأمین مالی آسان و ارزان جهت رشد و توسعه شرکتها، افزایش روحیه کارکنان از طریق افزایش درک عمومی از شرکت در بازار مالی، افزایش کارایی و اثربخشی فعالیت کلی شرکت، افزایش نقد شوندگی سهام، برخورداری از معافیت مالیات عملکرد تا 10 درصد (معافیت مالیات عملکرد 5 درصد بوده و در صورتی که در پایان دوره مالی به تائید سازمان بورس و اوراق بهادار، حداقل 20 درصد سهام شناور آزاد داشته باشند، میزان بخشودگی مالیاتی 10 درصد خواهد بود.) معرفی شرکت به آحاد جامعه و افزایش اعتبار شرکت، کشف بازاری قیمت سهام و امکان به ثبت رساندن سهام جهت اخذ تسهیلات بهعنوان مزایای پذیرش شرکتها در فرابورس ایران به شمار میروند.
پذیرش در فرابورس چه مزایایی برای سهامدار دارد؟
ارزیابی بهتر عملکرد مدیریت شرکت، دستیابی به معیاری برای مقایسه شرکت، ارتقای سیستمهای اطلاعات حسابداری و کنترل داخلی، افزایش میزان نظارت و کنترل سهامدار عمده و نیز بهبود ساختار مالی و اقتصادی و سلامت شرکت درنتیجه رعایت الزامات بورس ازجمله مزایای پذیرش در فرابورس ایران است.